Trochę wiedzy o podgrzewaczach do potraw

Podgrzewacze do potraf są nieodzownym wyposażeniem każdego baru i każdej restauracji. Ciepłe dania, które zostały wcześniej przygotowane stają się codziennością gdy umieszcza się je w podgrzewaczach. Ciekawostką staje się fakt, że podgrzewacze do potraw to ostatnio bardzo obowiązkowe wyposażenie kuchni, pani domu, która wyprawia bardzo dużo imprez.

Alternatywa dla bemarów

W stołówkach żywienia zbiorowego wciąż popularne są bemary, jednak w liczących się restauracjach prym zaczynają wieść podgrzewacze do potraw. Podgrzewacz do potraw ma bardzo ładny i estetyczny wygląd, podgrzewa potrawy nie psując ich smaku, zapachu ani wyglądu. Podgrzewacze bardzo ładnie prezentują się zarówno na sali jadalnej jak i w ogrodzie podczas grillu. Są srebrne, błyszczące, wykonane ze stali nierdzewnej, łatwe w utrzymaniu ich w czystości. Umieszczone w nich potrawy są ciepłe ale nie przypalone, nie przywierają do powierzchni podgrzewacza oraz posiadają stałą i taką samą temperaturę na całej swej postaci. Oznacza to, że podgrzewacze do potraw utrzymują temperaturę cały czas taką samą i nie trzeba w nich mieszać potraw.

Podgrzewają potrawy stałe jak i płynne

Podgrzewacz do potraw służy do podgrzewania zarówno potraw o stałej konsystencji jak i płynnej i półpłynnej. Z tego też powodu poszczególne podgrzewacze do potraw mają różne kształty i przewodzą różnie temperaturę. Dzięki podgrzewaczom można podać dużą ilość potraw w bardzo krótkim czasie.

Budowa podstawowego podgrzewacza

Budowa tego urządzenia jest bardzo prosta a jego zasada działania jeszcze prostsza. W przypadku kociołka, umieszczony jest on w wodzie, której stała temperatura wynosi 90 stopni a równomiernie rozprowadzana temperatura powoduje, że wszystko w danym kociołku jest ciepłe. Woda jest podgrzewana albo elektrycznie albo przez użycie odpowiedniego paliwa. W przypadku podgrzewaczy na płyny za ich ciepło odpowiedzialna jest grzałka, która grzeje i termostat, który cały czas utrzymuje daną temperaturę. Podgrzewacz do potraw może więc być elektryczny, działać na zasadzie pary, podgrzewany przy użyciu odpowiedniego paliwa, być indukcyjny. Za każdym razem jest to bardzo przydatne i niezmiernie funkcjonalne urządzenie, wykorzystywane coraz częściej nie tylko w gastronomii ale i w domach.

Podgrzewacze do potraw dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl

Redakcja