Susz warzywny – przeznaczenie i zalety

Zdecydowana większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak wartościowe mogą być suszone warzywa. Niestety, bardzo często nie wiemy wiele więcej na temat suszu warzywnego i jego możliwości. Czas to zmienić.

Zastosowanie suszu warzywnego

Susz warzywny należy do tych produktów, które mogą być wykorzystywane na wiele sposobów. Przeważnie możemy usłyszeć, że trudno o inną, równie smaczną przekąskę. Susz jest jednak także bazą do przygotowywanych własnoręcznie sosów oraz zup. Dzięki młynkowi do kawy albo blenderowi można także z powodzeniem zmienić go w proszek. Ta mniej typowa forma jest częstym składnikiem gotowanych potraw. Jej ogromną zaletą jest zresztą nie tylko bogactwo walorów prozdrowotnych, ale i długi czas, w którym może być wykorzystywana. Szacuje się, że okres przydatności do spożycia suszonych warzyw może wynosić co najmniej kilka lat.

Jednym z częściej pojawiających się pytań odnoszących się do suszu warzywnego jest to, jakie warzywa mogą zostać wykorzystane, gdy chce się go przygotować. Okazuje się, że możliwości jest wiele, bez obaw możemy więc sięgać po prawie wszystkie warzywa, którymi dysponujemy. Oczywiście, nie wszystkie suszone warzywa są tak samo popularne. Wśród tych najatrakcyjniejszych dla konsumentów zwykle wskazywane są suszone pomidory znane ze swojego intensywnego aromatu. Wysoko cenione są również suszone buraki, papryka oraz marchewka.

Przegląd zalet suszu warzywnego

Tym, co sprawia, że susz warzywny coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach, jest przede wszystkim jego smak. Mówiąc o zaletach suszonych warzyw nie można jednak nie wspomnieć o ich właściwościach prozdrowotnych. Susz zwraca na siebie uwagę przede wszystkim dlatego, że w jego składzie znajdują się niewielkie ilości cukru. Co więcej, proces suszenia nie pozbawia ich witamin, co jest częstym problemem w odniesieniu do innych sposobów ich obróbki.


Mówiąc o zaletach suszu warzywnego warto mieć na uwadze szerokie spektrum jego zastosowań. Zazwyczaj zwracamy uwagę na to, że jest on zdrową przekąską. Nie do przecenienia jest jednak również jego rola w uszlachetnianiu potraw, w tym zwłaszcza wtedy, gdy chcemy poprawić smak sosów i zup. Warto też pamiętać o tym, że z suszonych warzyw produkuje się świetną karmę dla zwierząt.

Redakcja