Profesjonalne kuchnie gazowe – jak wybrać odpowiedni model?

Kuchnie gazowe przeznaczone do profesjonalnego użytku to szeroka gama modeli. Czym zatem warto kierować się przy wyborze odpowiedniej kuchni do restauracji lub firmy cateringowej?

Kuchnia jest jednym z głównych sprzętów przeznaczonych do użytku w firmie gastronomicznej. Aktualnie sprzedawcy tego typu sprzętu mogą zaoferować swoim klientom szeroką gamę modeli. Pojawia się zatem pytanie – jaka kuchnia gazowa będzie najlepsza?

Aby odpowiedzieć na to właśnie pytanie, należy wziąć pod uwagę szereg różnych czynników, w tym między innymi ich wielkość, wyposażenie oraz funkcje. Podpowiadamy, na co warto zwrócić wtedy szczególną uwagę!

Kuchnia profesjonalna – najważniejsza wielkość

Przy zakupie kuchni gazowej przeznaczonej do profesjonalnego użytku głównym czynnikiem, na którym trzeba zwrócić uwagę, jest jej wielkość.

Podstawowe kuchnie przeznaczone dla obiektów gastronomicznych posiadają cztery palniki. Warto jednak zaznaczyć, że w większych firmach taka liczba to często za mało. Można zatem zdecydować się na modele wyposażone w 6, a nawet w 8 osobnych palników w urządzeniu.

Oczywiście, można wybrać także dwie lub trzy kuchnie gazowe w zależności od indywidualnych potrzeb obiektu – liczby przygotowywanych dań, zatrudnionych kucharzy.

Kuchnia gazowa dla gastronomii – z piekarnikiem czy bez?

Kuchenki gazowe przeznaczone do użycia w obiektach gastronomicznych można kupić w wersji z piekarnikiem albo bez niego. W sprzedaży znajdziemy wówczas poniższe modele:

• kuchnie gazowe nastawne – przeznaczone do ustawienia na blacie
• kuchnie gazowe na podstawie – może być to podstawa otwarta z półką albo z szafką do przechowywania
• kuchnie gazowe z piekarnikiem – tak jak w przypadku domowych kuchenek wolnostojących

Rodzaj kuchni gazowej warto dobrać w zależności od indywidualnych potrzeb firmy. Warto wskazać, że kuchnie z piekarnikiem na pewno sprawdzą się w mniejszych przestrzeniach jako sprzęt 2 w 1. Kuchnie bez piekarnika polecane są do tych kuchni, w których stosuje się osobne piekarniki lub też nie są one potrzebne.

Podsumowując, wybór odpowiedniej kuchni do lokalu gastronomicznego wymaga sprawdzenia szeregu parametrów – od wymiarów kuchenki, do jej typu, a skończywszy na funkcjach. Życzymy udanych zakupów!

Kuchnie gazowe dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl

Redakcja