Czy dieta dla seniora odmładza?

Seniorzy nie rezygnują z życia. Dobre samopoczucie jest odpowiedzią na własne nawyki i zwyczaje, które im szybciej wprowadzone, tym dają lepszy efekt. Jak to jest, że jedni seniorzy wciąż narzekają, a inni potrafią cieszyć się każdym dniem? Według wielu teorii dieta jest zasługą wszystkiego, co w życiu pozytywne. Czy faktycznie? Praktyka wielu osób pokazuje, że tak.

Dieta dla seniora – czy musi się różnić?

Czasu nie da się cofnąć, ale czy dzięki diecie można go zatrzymać? Zmiany, które zachodzą w organizmie z wiekiem, są nieuniknione, jednak okazuje się, że zdrowa dieta pomaga opóźnić niektóre procesy. Efekt? Dłuższe życie w zdrowiu i witalności.

Jeśli jest tak faktycznie, to dlaczego wciąż niewiele osób po 60 roku życia wdraża diety we własne życie? Lenistwo? Niewiedza? Pokusy? Dieta dla seniora nie jest wcale radykalną zmianą. Wystarczające okazuje się włączenie kilku składników i wyłączenie tych szkodliwych. O które elementy chodzi?

Jadłospis dla seniora

Częstym zjawiskiem u seniorów jest ich obniżony apetyt. Efektem zaniedbywania lub przyjmowania głodowych posiłków jest obniżona energia, brak siły, zła kondycja fizyczna i obniżona odporność. Aby organizm był stale pobudzany do działania i odżywiony, warto przyjmować kilka małych posiłków bogatych w:

– produkty zbożowe (kasze, makarony, pieczywo razowe i płatki owsiane), które są cennym źródłem błonnika. Ten składnik jest bogactwem wielu witamin i mikroelementów, ale także bierze udział w oczyszczaniu jelit ze złogów pokarmowych, które są częste u osób starszych przez spowolniony metabolizm;

– warzywa i owoce, których spożywać można nieskończone ilości w ciągu dnia. Dieta dla seniora jest wciąż uboga w te elementy co jest sporym błędem. Warzywa i owoce są przede wszystkim źródłem wielu witamin, wspierających prawidłową pracę ciała i narządów wewnętrznych. Warto je więc wybierać jako przekąski lub dodatki do dań;

– produkty mleczne (mleko, jogurty, twarogi, maślanki, kefiry) są bezpośrednim dostawcą wapnia i łatwo przyswajanych witamin, które są tak ważne w budulcu kości. Trzeba jednak z nimi uważać, ponieważ lubią towarzystwo tłuszczu, a ten nie jest już tak pożądany. Warto więc na co dzień wybierać produkty chude, a sporadycznie pozwalać sobie na tłuste śmietany, sery żółte lub topione;

Dieta nie cud, ważny jest ruch

Dieta dla seniora powinna być połączona z aktywnością fizyczną. Nie chodzi o wyczerpujące ćwiczenia fizyczne, ale umiarkowany i dostosowany do możliwości, regularny ruch. Dlaczego to takie ważne? Tylko ruch pomaga w ciągłym podtrzymywaniu na właściwym poziomie metabolizmu, oraz krążenia wewnątrzustrojowego. Regularna aktywność obniża poziom stresu, a korzystnie wpływa na odporność, wydolność fizyczną oraz poprawia kondycję stawów i kości.

Redakcja