Patelnie ze stali nierdzewnej – jakość na lata

Polecane przez profesjonalistów i coraz chętniej wybierane przez amatorów patelnie ze stali nierdzewnej słusznie zyskały miano niezniszczalnych. Doskonałe w codziennym użytkowaniu nie wymagają wielu zabiegów konserwacyjnych, a przy tym charakteryzują się wysoką trwałością i odpornością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia.

Zalety patelni ze stali nierdzewnej

Na początku warto przybliżyć charakterystykę materiałową patelni ze stali nierdzewnej, zwanej także szlachetną. Otóż, do kontaktu z żywnością stosuje się odpowiednią mieszankę komponentów, na którą składa się chrom oraz nikiel. Istotne są proporcje obu składników. Standardowo do produkcji patelni ze stali nierdzewnej stosuje się mieszankę składającą się z 18 proc. chromu i 8 – 10 proc. niklu. Naczynia wykonane z tymi standardami posiadają stosowne oznaczenia 18 / 8 lub 18 / 10.

Patelnie ze stali nierdzewnej to wiele zalet, które okazują się istotne podczas pracy w kuchni. Twardość i odporność na uszkodzenia mechaniczne pozwala stosować tego rodzaju wyroby przez wiele lat zwłaszcza, że pomimo upływu lat i intensywności stosowania zachowują one swój pierwotny kształt. Precyzując, ścianki i dno patelni ze stali nierdzewnej nie ulegają odkształceniom nawet jeśli działają na nie wysokie temperatury. To patelnia, którą z powodzeniem można stosować do zapiekania dań w piekarniku – w tym przypadku ważne, by rączka była dostosowana do wysokich temperatur. Poza tym omawiane naczynia są odporne na działania korozyjne, a dzięki właściwościom ferromagnetycznym są rekomendowane także do stosowania na kuchenkach indukcyjnych.

Czyszczenie patelni ze stali nierdzewnej

Wybierając patelnię należy zwrócić uwagę na wiele aspektów, jednym z nich jest sposób czyszczenia i konserwacji. Ważne, by te czynności nie ograniczały naszych działań i były ułatwieniem wszystkich prac w kuchni. Patelnie ze stali nierdzewnej to w tym aspekcie same atuty. Duża twardość materiału, z którego wykonana jest patelnia pozwala na jej szorowanie także przy użyciu drucianych myjek. Tym naczyniom nie straszne są mleczka do czyszczenia, a także moc zmywarek. Oprócz tego patelnie stalowe nie wymagają żadnych zabiegów konserwacyjnych czy zabezpieczających przed zarysowaniem.

Patelnie ze stali nierdzewnej znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

Redakcja